Obilježavanje Svjetskog dana bubrega 2008

Svjetski dan bubrega, 13. ožujka u Hrvatskoj je obilježen raznovrsnim priredbama.

U četvrtak 13. ožujka 2008. Hrvatska je bila jedna od brojnih zemalja na svijetu koja je nizom javno zdravstevnih događanja obilježila Svjetski dan bubrega.
Cilj obilježavanja Svjetskog dana bubrega je podizanje svijesti o životno važnoj ulozi bubrega i širenje poruke da je kronična bubrežna bolest česta, štetna i da se može liječiti.

Osim akcija mjerenja tlaka i šećera za građane hrvatskih gradova, održani su okrugli stol i simpozij na temu Problemi bubrežnih bolesnika u Hrvatskoj.

Više:

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega u hrvatskim gradovima:

Zagreb

Pod pokroviteljstvom Ministra zdravstva i socijalne skrbi, mr. dr. Darka Milinovića, na Trgu bana Josipa Jelačića je u četvrtak, 13. ožujka, Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju, u suradnji sa Zajednicom udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Hrvatske i Društvom medicinskih sestara nefrologije, dijalize i transplantacije bubrega, obilježilo Svjetski dan bubrega, prigodnim štandom na kojem su dijeljeni edukativni letci i obavljano mjerenje šećeri u krvi i krvnog tlaka.

Medicinske sestre su mjerile tlak i šećer u krvi, a volonterke Zajednice dijelile su edukativne letke. Svim zainteresiranim građanima odgovaralo se na pitanja povezana s bubrežnim bolestima, povišenim tlakom i šećernom bolešću.

Čakovec

Svjetski dan bubrega Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Županije međimurske organizirala je u vremenu od 10 do 12 sati u holu novog paviljona Županijske bolnice Čakovec kontroliranje šećera u krvi te mjerenje krvnog tlaka, uz podjelu edukativnog materijala.
Stručni dio mjerenja obavljali su medicinska sestra i tehničar, a informacije i edukativne materijale dijelili su volonteri udruge Drago Bratinšćak, Zlatko Križnik i Marija Lesinger.

Osijek

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega, Udruga dijaliziranih, transplantiranih i kroničnih bubrežnih bolesnika Osijek je 13. ožujka na Trgu Ante Starčevića organizirala javnozdravstvenu akciju pod nazivom Čudesni bubrezi, s ciljem educiranja građana o funkciji i ulozi bubrega. Na informacijskom štandu su građanima Osijeka učenici Medicinske škole Osijek i studenti studija sestrinstva Medicinskog fakulteta Osijek mjerili krvni tlak, dijelili edukativne letke, a prisutno medicinsko osoblje davalo im je savjete vezane uz bolesti bubrega, dijabetes i hipertenziju.

Rijeka

Pod sloganom Čudesni bubrezi Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Primorsko-goranske županije priključila se obilježavanju Svjetskog dana bubrega, prigodnim štandom na riječkom Korzu. Članovi udruge Riječanima su dijelili edukativne letke i informacije o kroničnim bubrežnim bolestima, a s ciljem podizanja svijesti o važnosti bubrega, organa koji ima ključnu ulogu u održavanju života.

Split

Povodom trećeg Svjetskog dana bubrega, Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Splitsko dalmatinske županije organizirala je prigodnu akciju za građanstvo, mjerenjem tlaka i šećera u krvi, koji danas predstavljaju najveći rizik za razvoj bubrežnih bolesti.

Akcija je provedena 13. ožujka u ambulanti Spinut Doma zdravlja Split, u suradnji s medicinskim osobljem KBC Split koji su mjerili krvni tlak i šećer u krvi te dijelili edukativne letke. Ukupno je obavljeno sto i pedeset pretraga, pa se može reći da je akcija u potpunosti uspjela.

Virovitica

U Virovitici je u organizaciji Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika županije obilježen Svjetski dan bubrega, koji skreće pozornost na važnost i zdravlje bubrega.

Na Trgu kralja Tomislava članovi Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika dijelili su edukativne materijale, a medicinske sestre Centra za dijalizu virovitičke bolnice mjerile su šećer u krvi i krvni tlak.

Zadar

Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Zadar, u suradnji sa Zadarskom dijabetičkom udrugom te učenicima 3. i 4. razreda Medicinske škole Ante Kuzmanića i njihovim mentorima, povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega u zgradi gradske uprave upriličili su podjelu edukativnih materijala te akciju besplatne kontrole šećera u krvi i krvnog tlaka. Akciji se odzvao veliki broj građana. Izmjereno je oko 500 krvnih tlakova i šećera u krvi.

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega u Hrvatskoj omogućili su:

Svjetski dan bubrega © 2010 | Na vrh stranice | Web dizajn

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Zajednica udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Hrvatske Roche.com Hrvatska udruga medicinskih sestara Hrvatska udruga Transplant