Obilježavanje Svjetskog dana bubrega 2008

Uz Akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi, ovogodišnji Svjetski dan bubrega obilježen je i sa dva stručna skupa:

Okrugli stol

Na Okruglom stolu održanom 12. ožujka u Hrvatskom novinarskom domu, predstavljeni su problemi bubrežnih bolesnika u Hrvatskoj te koje se preventivne mjere mogu poduzeti s ciljem smanjenja broja bubrežnih bolesnika i usporenja progresije kronične bubrežne bolesti. Sudjelovali su prof. dr. Petar Kes, prof. dr. Dragan Ljutić, dr. sc. Sanjin Rački, doc. dr. Bojan Jelaković, prim. dr. Dubravka Oršanić Brčić, te predstavnici udruga bubrežnih bolesnika i medija.

Na skupu su domaći stručnjaci iznijeli osnovne misli u cilju prevencije i uspješnog liječenja bubrežnih bolesti. Oko 1,5 milijuna ljudi u svijetu živi zahvaljujući umjetnom nadomještanju bubrežne funkcije, na presađivanje bubrega u prosjeku se čeka oko sedam godina, a bubrežna funkcija u Hrvatskoj nadomješta u približno 4000 kroničnih bubrežnih bolesnika. Prema Hrvatskom registru nadomještanja bubrežne funkcije, u nas svake godine oko 700 novih bolesnika započinje liječenje dijalizom zbog kroničnog zatajenja bubrega.

Sudionici su upozorili i na problem kasnog dijagnosticiranja kronične bubrežne bolesti, te na nužnost pravodobnog i adekvatnog liječenja. Upozoreno je i na trend povećanja broja bolesnika koji se liječe dijalizom zbog zatajenja bubrega izazvanog dijabetesom. Otkrivanje bolesti u ranoj fazi te pravodobno i odgovarajuće liječenje rezultira povećanjem kvalitete života bolesnika i uštedom za sustav.

Zajednica udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika ponovila je svoj zahtjev da se eritropoetin, koji na listi HZZO-a nije dostupan svim pacijentima. Dopisi su poslani Ministru zdravstva i socijalne skrbi i HZZO-u. Hrvatska je, uz Srbiju i BiH, jedina europska zemlja koja ovu skupinu bolesnika ne liječi eritropoetinom na teret zdravstvenog osiguranja.

 

 

Simpozij

Dana 13. 3. 2008. povodom Svjetskog dana bubrega u Zagrebu, hotel Dubrovnik u 19 sati, održan je simpozij pod nazivom Čudesni bubrezi.

Na simpoziju su sudjelovali naši poznati nefrolozi: Prof. dr Petar Kes, prof. dr. Dragan Ljutić, dr. sc. Sanjin Rački, prim. Dr. Marko Jakić, prim. Dr Zvonko Puretić i dr. sc. Nikolina Bašić-Jukić koji su prošli kroz najvažniju problematiku vezanu za otkrivanje, liječenje i prevenciju bubrežnih bolesnika. Također je prezentirana knjižica za bolesnike: "Kako sačuvati zdrave, a liječiti bolesne bubrege" čije je autor prof. dr. Petar Kes.

Zaključak simpozija je da bi trebalo više raditi na prevenciji i ranom otkrivanju bubrežnih bolesnika, jer je na taj način jednino moguće preventivno djelovati i zaustaviti nagli porast bubrežnih bolesnika u svijetu i u Hrvatskoj.Fotografije sa Okruglog stola i Simpozija ustupio Medix, zahvaljujemo!

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega u Hrvatskoj omogućili su:

Svjetski dan bubrega © 2010 | Na vrh stranice | Web dizajn

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Zajednica udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Hrvatske Roche.com Hrvatska udruga medicinskih sestara Hrvatska udruga Transplant