Obilježavanje Svjetskog dana bubrega 2009

Svjetski dan bubrega, 12. ožujka u nas je bio obilježen raznovrsnim priredbama.

Već dan ranije, održala se pressica u Novinarskom domu, gdje se govorilo o važnosti ove akcije te su izneseni relevantni podaci u nas i u svijetu i još jednom se najavile sve aktivnosti obilježavanja.

Više o press konferenciji u Novinarskom domu:

 

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega u hrvatskim gradovima:

Čakovec

Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Međimurske županije je Svjetski dan bubrega odlučila proslaviti radno. U auli novog bolničkog paviljona, uz uobičajeno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi te podjelu edukativnog materijala i donorskih kartica, ove godine se u promociji išlo i malo dalje. U akciju su uključio i sam politički vrh županije i grada.

Gospodin Branko Šalamon, gradonačelnik grada Čakovca, nije samo pohvalio trud udruge u osvješćivanju sugrađana o važnosti doniranja organa nakon smrti, već je i sam podijelio nekoliko donorskih kartica te time poslao jasnu poruku o plemenitosti čina doniranja organa nakon smrti.

 

Dubrovnik

Dubrovačka udruga dijaliziranih prigodnim je mjerenjima krvnih tlakova i šećera u krvi u prostorima Dubrovačko-neretvanske županije i Poglavarstva grada Dubrovnika obilježila Svjetski dan bubrega. Prema dogovoru, u vremenu od 11-12 sati mjerenja su obavljana u prostorima Županije. Odaziv je bio i veći od očekivanog, a sudionici akcije bili su i županica Mira Buconić te dožupan. Od 12 do 13,45 sati akcija je nastavljena u prostorima poglavarstva grada Dubrovnika, gdje je odaziv bio još veći. Akciji se odazvalo 70-ak zaposlenika ali, nažalost, ne i gradonačelnica. Ovom su prigodom članovi udruge i volonteri podijelili i promotivni materijal vezan uz Svjetski dan bubrega, ali i uz doniranje organa, tako da je akcija bila "višenamjenska".

Rezultati mjerenja? Može se reći gotovo odlični, osim nekoliko registriranih dijabetičara. Zabilježeno je i nekoliko ekstremno visokih tlakova i njihovim je "vlasnicima", zna se, predloženo da posjete svoga liječnika i od njega potraže pravi savjet.

 

Rijeka

Povodom Svjetskog dana bubrega u Rijeci je Udruga dijaliziranih i transplantiranih (UDIT) bolesnika Primorsko-goranske županije, u suradnji sa Kliničkim bolničkim centrom Rijeka u čijim je prostorima organizirala za građanstvo javnozdravstvenu akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka. Mjerenje su vršili liječnici i medicinske sestre/tehničari Zavoda za nefrologiju i dijalizu KBC Rijeka. Tom prigodom je zainteresiranima podijeljen edukativni materijal i pružene su im informacije o važnosti dobre kontrole krvnog tlaka i šećera, o bolestima bubrega te o mogućnostima prevencije. Akciji se odazvao veliki broj građana Rijeke.

Također, istim povodom, na lokalnoj televiziji Kanal RI prikazana je uživo emisija iz studija pod naslovom "Rijeka zdravlja" u kojoj su sudjelovali doc.dr.sc. Sanjin Rački i gospodin Georgij Jakšić, predsjednik UDIT-a. Sudionici emisije naglasili su važnost prevencije bubrežnih bolesti i razgovarali o mogućnostima liječenja te odgovarali na pitanja gledatelja.

 

Split

Povodom obilježavanja 4. svjetskog dana bubrega, Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Splitsko-dalmatinske županije organizirala je 12. ožujka javnozdravstvenu akciju koja se tijekom popodneva održala u Trgovačkom centru Joker u Splitu. Mjerenje je provedena u suradnji s medicinskim osobljem KBC-a Split, čija su četiri liječnika mjerili krvni tlak, a medicinska sestra mjerila razinu šećera u krvi. U akciji su sudjelovale farmaceutske tvrtke Roche, sa svojim edukativnim materijalima, i Salvus iz Donje Stubice, čijim se aparatićima i trakicama mjerio šećer u krvi.

Akcija je naišla na jako dobar odaziv građanstva i izvršeno je preko 250 mjerenja. Pored medicinskog osoblja koje je obavljalo stručni dio posla, predsjednik udruge Miro Bogdanović, dopredsjednik Pave Todorić te ostali članovi udruge dijelili su edukativne materijale, brošure i letak koji smo tiskali posebno za tu prigodu. Akcija je najavljena putem medija koji su je adekvatno popratili, tako da smo vrlo zadovoljni njezinim učinkom.

 

Varaždin

Povodom Svjetskog dana bubrega, 12. ožujka, u organizaciji varaždinske udruge je u holu Internog odjela Varaždinske bolnice održana akcija mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi, koji danas predstavljaju najveći rizik za razvoj bubrežnih bolesti.

Akciji se odazvao velik broj građana, a prilikom mjerenja primijećeno je da u starijoj dobnoj skupini ima dosta osoba koje imaju povišene vrijednosti. Takvi građani upućeni su da se jave svojim liječnicima. Članovi udruge i medicinsko osoblje odgovorili su na brojna pitanja o bubrežnim bolestima, dijalizi, transplantaciji i darivanju organa.

 

 

 

Virovitica

Obilježavajući Svjetski dan bubrega, Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Virovitičko-podravske županije je 12. ožujka provela javnozdravstvenu akciju ispred Florine cvjećarnice na Cvjetnom trgu u Virovitici. Volonteri udruge dijelili su prigodne letke kojima su građane informirali o kroničnim bubrežnim bolestima i važnosti doniranja organa, a za to vrijeme je zdravstveno osoblje Odijela dijalize Opće bolnice Virovitica građanima mjerilo krvni tlak i razinu šećera u krvi. Kako bi se što više građana odazvalo akciji, udruga je akciju najavila i u lokalnim medijima.

 

Zadar

U četvrtak, 12. ožujka, već drugu godinu zaredom je u Zadru obilježen Svjetski dan bubrega, u organizaciji gradske Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika.

Akcija je održana pod pokroviteljstvom Grada Zadra, čije je dužnosnike predvodio gradonačelnik dr. Živko Kolega, te djelatnici gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Uz njih se kao jedan od sponzora posebno angažirala tvrtka Turisthotel d.d., a kao glavne nositelje cijele akcije valja istaknuti učenike trećih razreda srednje medicinske škole Ante Kuzmanić, koji su vrijedno odradili svoju zadaću.

Ovakvim se akcijama nastoji potaknuti javnost da povede malo više računa o svome zdravlju, te preventivnim mjerama smanjiti broj bubrežnih bolesnika. Akcija je bila više nego uspješna. Valja naglasiti da su i ove godine, kao i prethodne, otkriveni novooboljeli koji imaju visoke krvne tlakove i vrlo visoke razine šećera te su ih učenice i njihovi mentori uputili na daljnju obradu. Događanje je izazvalo veliko zanimanje građana, tako da je izvršeno 555 mjerenja.

 

Zagreb

Trg Bana Josipa Jelačića

Pod šatorom na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića je 12. ožujka, povodom Svjetskog dana bubrega, u vremenu od 12 do 16 sati za građanstvo organizirana javnozdravstvena akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka. Tom prigodom je zainteresiranima podijeljen edukativni materijal i pružene su im informacije o važnosti dobre kontrole krvnog tlaka i šećera, o bolestima bubrega te o mogućnostima prevencije. Akciji se odazvao veliki broj pretežno starijih Zagrepčana.

 

Sabor republike Hrvatske

U sklopu javnozdravstvene akcije kojom su Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju, Hrvatsko društvo za hipertenziju i Zajednica udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika obilježili Svjetski dan bubrega, krvni tlak i razinu šećera u krvi mjerili su i saborski zastupnici.

Za povišene krvne tlakove naši su saborski zastupnici okrivili vođenje sjednica, žustre rasprave, visoke tenzije i politički stres, a neki i prehranu.

 

 

 

Poglavarstvo grada Zagreba

Svjetski dan bubrega obilježen je i u Poglavarstvu grada Zagreba. Na Tiskovnoj konferenciji koju je moderirao dr. Zvonimir Šostar, pročelnik Ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, sudjelovali su predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju prof. dr. sc. Dragan Ljutić, koji je govorio o Svjetskom danu bubrega i o kroničnoj bubrežnoj bolesti, dopredsjednik HDNDT-a doc. dr. sc. Sanjin Rački, koji je izvijestio o trenutnom stanju u transplantacijskom programu u Hrvatskoj i u Eurotransplantu, predsjednik Društva za hipertenziju doc. dr. sc. Bojan Jelaković, koji je govorio o štetnosti prekomjernog unosa soli u prehrani i prevenciji, te tajnica Zajednice udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Hrvatske Zrinka Mach-Medved, koja je prezentirala projekt Edukativno-rekreativni kamp za djecu i mlade s kroničnom bubrežnom bolešću. Projekt kampa se provodi već drugu godinu, a uvršten je u program socijalne politike Grada Zagreba za naredne četiri godine. Prezentiran je i časopis Nefros, jedini časopis namijenjen kroničnim bubrežnim bolesnicima, članovima njihovih obitelji i zdravstvenom osoblju, koji Zajednica izdaje već tri godine, a uz Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ga sufinancira i Grad Zagreb.

Nakon tiskovne konferencije zaposlenici Poglavarstva su mogli izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi te na licu mjesta od prisutnih liječnika dobiti savjet, edukativni materijal i saznati mnogo o dijabetesu i krvnom tlaku kao najvećem riziku za kronične bubrežne bolesti. Ovakvom akcijom želi se ohrabriti ljude da se suoče s bolešću i poticati ih na prevenciju.

Zaposlenici Poglavarstva su bili vrlo zainteresirani te su strpljivo čekali da doznaju kakav im je tlak i šećer. Izvršeno je 180 mjerenja, a kao najhrabriji je prvi mjerenju pristupio dr. Zvonimir Šostar.

Zrinka Mach-Medved, ing

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega u Hrvatskoj omogućili su:

Svjetski dan bubrega © 2010 | Na vrh stranice | Web dizajn

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Zajednica udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Hrvatske Roche.com Hrvatska udruga medicinskih sestara Hrvatska udruga Transplant