Obilježavanje Svjetskog dana bubrega 2013

Svjetski dan bubrega 2013. godine - 14. ožujka u Hrvatskim je gradovima bio dostojno obilježen.

Ovogodišnja tema obilježavanja Dana bubrega u svijetu bila je prevencija oštećenje bubrega, koja se može otkriti rano i jednostavno - pretragom mokraće, krvi i mjerenjem krvnog tlaka. Redovitim liječničkim pregledima moguće je i usporiti i čak zaustaviti napredovanje oštećenja bubrega.

 

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega u hrvatskim gradovima:

Split

Članovi splitske Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika obilježili su Svjetski dan bubrega prigodnom akcijom u splitskom Trgovačkom centru Joker. Stručno osoblje prisutnim građanima mjerili su tlak i šečer u krvi te ih informirali o prevenciji nastanka bolesti bubrega, što je bila i tema ovogodišnje akcije.

Cilj ove akcije bio je podizanje svijesti o važnosti bubrega, bubrežnoj funkciji, bolestima, mogućnostima liječenja bolesti bubrega, te prevencije kako bi se očuvala njihova funkcionalnost. Imali smo 200 izmjera tlaka i šećera naših sugrađana, a nalazi su bili u granicama normale. Akciju je provelo medicinsko osoblje KBC Split, a volonteri naše udruge dijelili su posebne edukacijske materijale.


Čakovec

Dana 14. 03. od 10-13 sati Udruga hemodijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Čakovec zdravstveno edukativnom akcijom obilježila je Svjetski dan bubrega. Članovi Udruge su dijelili promotivni materijal o potencijalnim bubrežnim oboljenjima, medicinsko osoblje zainteresiranim građanima mjerile su krvni tlak i šećer u krvi, a aktivisti udruge dali i pokoji savjet iz osobnog iskustva.

I ovog puta pokazalo se da su ljudima, posebno onima starije životne dobi, potrebne akcije poput ove. Ovu su akciju popratiti lokalni mediji: Radio Čakovec, Radio 1, Studio M, Donji Kraljevec te SRCE TV, List Međimurje, Međimurske novine, Večernji list. Velika zahvala svima koji prate i podupiru naš rad.

 

Virovitica

Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Virovitičko-podravske županije 14.03.2013. obilježila je Svjetski dan bubrega uspješno održanom akcijom kontrole krvnog tlaka te mjerenja šećera u krvi.

Iako smo predviđali mogućnost kiše, snijeg ali i temperatura ispod ništice su nas iznenadili, te smo zbog tog skratili akciju za 1 sat. Usprkos lošem vremenu zanimanje za akciju je bilo veliko, pa nas je od 10 do 12 sati posjetilo 200-tinjak građana i članova naše udruge. Neku građani su ostali zatečeni povišenim vrijednostima šećera u krvi ali i krvnim tlakom, te ih je medicinsko osoblje savjetovalo da se što prije jave svom liječniku. Nadamo da smo i ovogodišnjom akcijom uspijeli nekome spasiti život ali i bubrege jer "bubrezi su za cijeli život".

 

Zagreb

U Zagrebu je Svjetski dan bubrega obiježen na glavnom gradskom trgu medicinskom i edukativnom akcijom za građane. Medicinski djelatnici mjerili su tlak i razinu glukoze u krvi prisutnim građanima te informirali o prevenciji bubrežnih bolesti, što je i tema ovogodišnjeg obilježavanja dana bubrega u svijetu. Vremenske prilike ove nam godine nisu išle na ruku, pa je tijekom akcije obrađeno manje zagrepčamna nego ranijih godina.

 

 

 

 

Zadar

U organizaciji Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Zadar jutros je na Narodnom trgu održana tradicionalna akcija mjerenja tlaka i glukoze u krvi, a povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega. Kao i dosadašnjih godina akciji su se odazvali mahom stariji Zadrani, a prvi rezultati bolji su nego prošlih godina, odnosno manje građana koji su sudjelovali u akciji imalo je povišene vrijednosti glukoze ili probleme s tlakom.

Mjerenja su provele studentice sestrinstva Sveučilišta u Zadru, Odjela za zdravstvene studije, a kako smo mogli saznati - svaka deseta odrasla osoba danas ima oštećene bubrege, a svaka treća osoba koja boluje od šećerne bolesti obolijeva od kronične bubrežne bolesti.

/ izvor: www.057info.hr

 

Osijek

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega Udruga dijaliziranih, transpaltiranih i kroničnih bubrežnih bolesnika organizirala je akciju u prostoru Merkatora od 11-13 sati. Tijekom akcije krvni tlak je izmjeren kod 54 građana, a razina glukoze u krvi kod 78 građana.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana bubrega je podizanje svijesti o životnoj važnoj ulozi bubrega i širenje poruke da je kronična bolest bubrega česta i da se može liječiti, pa je rano otkrivanje i prevencija te adekvatno liječenje povišenog krvnog tlaka i šećerne bolesti može usporiti i zaustaviti bolest bubrega.

U akciji su sudjelovali učenici i djelatnici Medicinske škole Osijek; Ana Dokoza 4.s1, Martina Misbrener 4.s1, Petra Petrović 4.s1, Marko Filipović 4.s2, Ivana Gagro 4.s2, Ana Kvaka 4.s2, te nastavnice Jadranka Marušić bacc. med techn. i Jasenka Vujanić mr. med. techn.

/ Damir Miler

 

Rijeka

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega, članovi naše udruge - dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Primorsko-goranske županije postavili su štand sa edukativnim materijalima i spred pošte na riječkom Korzu.

Proveli smo akciju mjerenja tlaka i razine šećera u krvi za naše sugrađane 20. 03. od 11-13 sati i informirali ih o mjerama sprječavanja oštećenja bubrega, što je i tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana bubrega u svijetu. Prisutni riječani upozoreni su da posebno pripaze na svoj krvni tlak koji je najčešći uzročnik kasnijeg nastanka bubrežnih bolesti.

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega u Hrvatskoj omogućili su:

Svjetski dan bubrega © 2010 | Na vrh stranice | Web dizajn

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Zajednica udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Hrvatske Roche.com Hrvatska udruga medicinskih sestara Hrvatska udruga Transplant