Obilježavanje Svjetskog dana bubrega 2014

Svjetski dan bubrega 2014. godine - 13. ožujka u Hrvatskim je gradovima bio dostojno obilježen.

Ovogodišnja tema obilježavanja Dana bubrega u svijetu bila je prevencija ranog otkrivanja. Redovitim liječničkim pregledima - pretragom mokraće, krvi i mjerenjem krvnog tlaka - učinit ćete puno za vaše bubrege.

 

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega u hrvatskim gradovima:

Split

Akcija povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega je provedena u prizemlju zgrade Splitsko-dalmatinske županije u vremenu od 11 - 13 sati. Mjerenje tlaka i šećera obavljala su tri mlada liječnika i dvije medicinske sestre KBC-a Split, te je napravljeno više od sto izmjera krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Osim izmjera volonteri udruge dijelili su edukativni letak ovogodišnje akcije sa svim bitnim informacijama o prevenciji. Najviše zainteresiranih bilo je među zaposlenicima Županije Splitsko-dalmatinske, ali prilazili su nam i drugi naši sugrađani koji su se tu zatekli, te im je dobrodošlo na ovaj način kontrolirati svoje zdravlje.
Bili smo zadovoljni i ukupnim rezultatom, jer su nalazi uglavnom pokazivali normalne vrijednosti ili samo mala odstupanja.
/ Marina Bogdanović

Virovitica

I ove smo godine, u povodu Svjetskog dan bubrega, koji se obilježava svake godine drugog četvrtka u ožujku, proveli edukativnu akciju za građanstvo sa ciljem informiranja i prevencije bubrežnih bolesti.

Ovogodišnja akcija održana je pod geslom "Bubrezi stare isto kao i vi, Brinite o njima, savjetujte se s liječnikom", a uz članove naše Udruga prisutno je bilo medicinsko osoblje Opće bolnice Virovitica. Našim smo građanima mjerili razinu šećera u krvi te krvni tlak, informirali smo ih o prevenciji i dijelili smo promidžbene materijale o transplantaciji i doniranju organa.

Našu akciju posjetila je i voditeljica Odjela za nefrologiju i hemodijalizu Opće bolnice Virovitica, dr. Bosiljka Iskra, te napomenula da je u bolnici počela sa radom posttransplantacijska ambulanta, pa će transplantirani pacijenti, kojih je u Udruzi 29, rijeđe odlaziti na kontrole Zagreb, jer će većinu pretraga moći obaviti u našoj virovitičkoj bolnici.
I ove godine je bila velika posjećenost akcije, a zbog prekrasnog sunčanog i toplog dana, posjetilo nas je preko 250 građana koji su saznali svoje vrijednosti šećera i krvnog tlaka.
/ Udruga dijaliziranih i transplantiranh bubrežnih bolesnika Virovtičko-podravske županije, www.uditbb-vpz.hr

 

Rijeka

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega 13.03.2014, članovi riječke udruge - dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Primorsko-goranske županije postavili su štand sa edukativnim materijalima ispred pošte na riječkom Korzu.

Proveli smo akciju mjerenja tlaka i razine šećera u krvi za naše sugrađane u vremenu od 10-13 sati. Cilj obilježavanja Svjetskog dana bubrega je podizanje svijesti o životno važnoj ulozi bubrega i širenje poruke da su bolesti bubrega česte, štetne i da se mogu liječiti.

Prisutni riječani upozoreni su da posebno pripaze na svoj krvni tlak i šećer koji je najčešći uzročnik kasnijeg nastanka bubrežnih bolesti. U akciji su uz članove Udruge sudjelovali djelatnici Zavoda za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju KBC Rijeka - med.th. Kristijan Ivanković, med.teh. Nino Pribanić i med.sr. Jasenka Milneršić.
/ Višnja Žepina.

Čakovec

U novom paviljonu Županijske bolnice Čakovec, 13.03.2014. od 09-11 sati dijelili smo promotivne materijale povodom ovogodišnje teme obilježavanja Svjetskog dana bubrega. Zdravstveni volonteri iz Županiske bolnice su prisutnima mjerili razinu šećera u krvi te krvni tlak, a članovi Udruge dijelili su građanima informativne materijale.

Posjećenost ovogodišnje akcije je bila najbolja do sad, od slučajnih prolaznika pa do posjetitelja namjernika koji su nam došli pružiti podršku u našim nastojanjima da promoviramo doniranje organa i preventivu bubrežnih bolesti.

Zahvaljujemo se na podršci Uprave ŽB Čakovec, rukovoditelju i glavnoj sestri Hemodijalize, predstavnicima grada Čakovca, medijima koji nas podupiru, našim obiteljima i svima koji su podržali akciju.
/ Marija Lesinger

Zagreb

U Zagrebu je Svjetski dan bubrega obiježen na glavnom gradskom trgu medicinskom i edukativnom akcijom za građanstvou vremenu od 12 do 14 sati.. Prisutni su bili članovi udruge Transplant i medicinski djelatnici KBC Zagreb, koji su mjerili tlak i razinu glukoze u krvi, te prisutne građane informirali o prevenciji bubrežnih bolesti koja je potrebna uslijed starenja bubrega, što je i tema ovogodišnjeg obilježavanja dana bubrega u svijetu.

Odaziv građana je bio zaista velik, budući su nam vremenske prilike išle na ruku. Volonterska medicinska ekipa obavila je više od dvjesto izmjera tlaka i šećera i svi su bili u manje-više zadovoljavajućim okvirima, a građani su uz mediniske materijale o prevenciji mogli dobiti i savjete stručnog osoblja.
/ Hrvatska udruga Transplant

Osijek

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega Udruga dijaliziranih, transpaltiranih i kroničnih bubrežnih bolesnika organizirala je akciju u prostoru Trgovačkog centra Merkator od 11-13 sati. Svaka deseta odrasla osoba ima neki oblik bolesti bubrega, stoga je važno naglasiti kako rano otkrivanje i prevencija te adekvatno liječenje povišenog krvnog tlaka i šećerne bolesti može usporiti i zaustaviti bolest bubrega.

U ovogodišnjoj akciji pod nazivom Bubrezi stare, isto kao i Vi! izmjeren je krvni tlak kod 101 građana, a razina glukoze u krvi kod 73 građana, a prisutni su uz edukativne materijale mogli dobiti i pokoji savjet. Prigodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega trebamo se podsjetiti kako je temelj ne samo humanosti, nego i svake prave ljubavi prema bližnjemu upravo darivanje. Iako nije zakonom propisano sredstvo, donorska kartica od izuzetne je važnosti kao iskaz pozitivnog stava pojedinca o darivanju organa poslije smrti.

U medicinsko edukativnoj akciji za građanstvo, uz članove udruge, sudjelovali su učenici 4.s1 razreda: Ivan Romić Jorgić ,Valentina Ageljić, 4.s2 razreda: Marija Horvat, Ana Marija Lozić, 4s3 razreda: Mato Mijakić, Nebojša Čubra te djelatnici Medicinske škole Osijek; Jadranka Marušić bacc. med techn., Zdenka Kesl bacc.med.techn., Ljiljana Grdić, mag.med.techn. i Jasenka Vujanić mag.med.techn.
/ Jasenka Vujanić

Pula

U subotu 22. 03. na štandu Pulske gradske tržnice obilježili smo Svijetski dan bubrega, a ove su nam se godine pridružili i učenici Medicinske škole Pula. Usprkos lošem vremenu akcija je bila uspješna jer smo podjelili dosta informativnih letaka u vezi sprječavanja nastanka bubrežnih bolesti, kao i donorskih kartica Hrvatske donorske mreže.

To sve radimo nebi li barem jedan dan u godini građane upoznali sa problemom bubrežnih bolesti kao i sa problemima bolesnika sa kroničnim bubrežnim bolestima i hemodijalizom, te da shvate važnost doniranja organa, budući je transplantacija bubrega najbolji način lječenja bubrežnog zatajenja, uz redovite kontrole i korištenje terapije. Naše sugrađane upoznali smo s činjenicom koliko je bitna prevencija, jer ona može puno pomoći da bolesnik čak i izbjegne odlazak na dijalizu ili pak odgodi zadnji stadij bolesti. Tako je u Hrvatskoj u zadnje vrijeme trend opadanja bolesnika od dijabetesa, pa je visoki tlak ostao vodeći čimbenik razvoja bubrežnih bolesti.

Zato je bitna prevencija kojoj dajemo važnost, a posebnu pažnju pridajemo edukaciji građana o plemenitom doniranju organa, jer time se daruje novi život. Doniranje je potez kojeg svaki pojedinac odlučuje za sebe, ali to je naša najplemenitija odluka budući spašava ljudske živote. Jedan donor može spasiti više života. Zbog toga pokušavamo educirati građane i da posvete više pažnje svom zdrastvenom stanju pogotovo ako imaju povišeni rizik za razvoj bubrežnih bolesti.
/ Roman Maglić

Simpozij za zdravstvene radnike, Zagreb

Ovogodišnji Svjetski dan bubrega bio je obilježen i simpozijem na temu Bubrežna bolest - čimbenici rizika od djetinjstva do starosti, u organizaciji Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju i Hrvatskog društva za hipertenziju Hrvatskog liječničkog zbora. Simpozij je bio namijenjen nefrolozima i drugim subspecijalnostima interne medicine, specijalistima epidemiologije i javnog zdravstva te liječnicima obiteljske medicine.

Cilj simpozija bio je prikazivanje utjecaja dobne starosti pojedinca na funkciju bubrega; nepovoljne čimbenike rizika dječje dobi s trajnim posljedicama na bubrežnu funkciju, te utjecaj starosti na visoki tlak i akutnu ozljedu bubrega. Također se razmotrao i način nadomještanja bubrežne funkcije u starijih bolesnika kojih je sve više na dijalizi.

Desetak odabranih tema predstavili su domaći stručnjaci, koji su okupljenim liječnicima približili iskustva iz prakse, te dali odgovore na pitanja o najznačajnijim rizicima za nastanak bubrežnog oštećenja, kao i smjernice kako bi briga za zdravlje bubrega i napori zdravstvenih radnika u budućnosti bili još učinkovitiji.
/ Dražen Domitrović

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega u Hrvatskoj omogućili su:

Svjetski dan bubrega © 2010 | Na vrh stranice | Web dizajn

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Zajednica udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Hrvatske Roche.com Hrvatska udruga medicinskih sestara Hrvatska udruga Transplant