Obilježavanje Svjetskog dana bubrega 2015

Svjetski dan bubrega 2015. godine - 12. ožujka u Hrvatskim je gradovima bio dostojno obilježen.

Ovogodišnja tema obilježavanja Dana bubrega u svijetu bila je osnovna prevencija koja je svima dostupna - održavanje zdravog unosa tekučine, pa je i moto ovogodišnjeg Svjetskog dana bubrega bio - ZA ZDRAVE BUBREGE - nazdravimo sa čašom vode!

 

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega u hrvatskim gradovima:

Split

Obilježavajući ovogodišnji Svjetski dan bubrega, aktivisti Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Splitsko-dalmatinske županije organizirali su akciju edukativnog karaktera kojoj je bio cilj skrenuti pozornost na prevenciju bubrežnih bolesti.

Posjetili su zaposlenike Grada Kaštela u Kaštel Sučurcu te ih putem edukativnog letka i plakata upoznali s ciljevima obilježavanja Svjetskog dana bubrega. Edukativne materijale građanima su podijeljeni u prostorima Doma zdravlja i ljekarne u Kaštel Sučurcu, a isto tako i u nekoliko Splitskih ljekarnica.

Pored ove akcije, poruku obilježavanja Svjetskog dana bubrega prenijeli smo putem lokalnih radio postaja i to: Nautic radio Kaštela, Radio Split i Radio Sunce, te Web portala Kaštela.
/ Marina Bogdanović, tajnica udruge

Pula

Članovi Udruga dijaliziranih na čekanju za transplantaciju bubrega - Istarske županije ove su godine obiljezili Svjetski dan bubrega u Puli zdravstveno edukativnom akcijom mjerenja tlaka i razine šećera, te savjetima medicinskih radnika za sve one koji su htjeli dobiti više informacija.

U akciju su bili uključeni i liječnici sa odjela nefrologije i dijalize iz Opće bolnica u Puli, te učenici volonteri iz Medicinske škole Pula sa svojim profesorima voditeljima praktične nastave.

Samo događanje na Gradskoj tržnici bilo je najavljeno dan ranije putem radija i lokalnih novina, a akciju su popratili i novinari Glasa Istre, te lokalne i državne televizijske mreže. Tijekom prijepodneva je obrađeno 90 mjerenja šećera i oko 100 mjerenja tlaka. U ime naše udruge zahvaljujemo se građanima na odazivu i svim volonterima koji su pomogli akciju.
/ Roman Maglić

Čakovec

Svjetski dan bubrega obilježen je i u Županijskoj bolnici u Čakovcu od 9 do 11 sati zdravstveno edukativnom akcijom. Članovi Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Međimurske županije dijelili su prolaznicima edukativne materijale o očuvanju zdravlja bubrega i donorske kartice, a zdravstveni radnici volonteri Županijske bolnice mjerili su tlak i šećer u krvi.

Prisutni građani bili su zainteresirani za prevenciju bubrežnih bolesti koja se ove godine odvijala pod motom: Za zdrave buvbrege - nazdravimo čašom vode!
Više o našoj udruzi možete pročitati na našoj službenoj web stranici: www.udtbb.hr
/ Tea Mikec, predsjednica udruge

 

Osijek

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega Udruga dijaliziranih, transpaltiranih i kroničnih bubrežnih bolesnika Osijek organizirala je akciju u prostoru Merkatora od 11-13 sati. U akciji su sudjelovali učenici i djelatnici Medicinske škole Osijek; Irena Leovac, 4.s1, Stefan Jovičić 4.s1, Izabela Pocrnja, 4.s2, Matej Magdika, 4.s2, Nebojša Čubra, 5.s3, Mato Mijakić, 5.s3, nastavnice Maja Rakin, bacc. med techn. i Jasenka Vujanić, mag. med. techn., te studenti druge i treće godine studija sestrinstva. Tijekom akcije krvni tlak je izmjeren kod 87 građana, a razina glukoze u krvi kod 94 građana.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana bubrega jest podizanje svijesti o životno važnoj ulozi bubrega u očuvanju zdravlja, te umanjiti učestalost bubrežne bolesti i njen štetan utjecaj na cijeli organizam. Stručnjaci danas preporučuju 6-8 čaša vode dnevno tijekom cijele godine. Oštećenje bubrega može se otkriti rano i jednostavno pretragom mokraće, krvi i mjerenjem krvnog tlaka. Moguće je usporiti, ali i zaustaviti napredovanje oštećenja bubrega.
/ Jasenka Vujanić, mag. med. techn.

Šibenik

Ove je godine i u Šibeniku po prvi put obilježen Svjetski dan bubrega i to zdravstveno edukativnom akcijom.

Zainteresiranim građanima medicinske sestre internog odjela nefrologije i dijalize mjerile su krvni tlak koji je jedan od rizičnih faktora za nastanak bubrežne bolesti. Prisutni su bili i liječnici Internog odjela nefrologije dr. Marijana Gulin, dr. Ivana Jurakić, dr. Vesna Rožanković Čobanov i dr. Gordan Babić, koji su građane savjetovali kako što djelotvornije sprijećiti nastanak bubrežnih oboljenja, posebno one sa višim vrijednostima arterijskog tlaka.

Ovoj akciji aktivno se pridružio i naš gradonačelnik, dr. Željko Burić, oftalmolog, koji je također građanima mjerio krvni tlak. Reportaža o našoj akciji obilježavanja Svjetskog dana bubrega objavljena je na Lokalnoj televiziji ŠIbenik, te na Portalima šibenik.in i šibenik.portal, te na facebook stranici našeg gradonačelnika.
/ dr. Marijana Gulin

Virovitica

Već osmu godinu u ožujku obilježavamo Svjetski dan bubrega, ove godine pod geslom ZA ZDRAVE BUBREGE - nazdravimo čašom vode! Tim povodom održali smo prigodnu akciju u Virovitici na Trgu kralja Tomislava. Članovi Udruge i osoblje Medicinske škole Virovitica građanima su mjerili razinu šećera u krvi i krvni tlak. Dakako i ovom prilikom smo dijelili promidžbene materijale o transplantaciji i doniranju organa, ali i o našoj Udruzi.

Ove godine je, zbog lošeg vremena, bila manja posjećenost akcije nego prethodnih godina, tako da je izmjeriilo tlak i razinu čećera u krvi oko 200-tinjak građana. Zahvaljujemo svima na pomoći u akciji, posebno Medicinskoj školi Virovitica, med. sestri Mireli Rakijašić - mentorici, med. učenicama 5m razreda Ivi, Andrei, Ivanki, Ines i Arijani, te Ljekarni Berry na ustupljenom tlakomjeru.

Rijeka

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega 19.03.2014, članovi naše udruge - dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Primorsko-goranske županije postavili su štand sa edukativnim materijalima ispred pošte na riječkom Korzu.

Proveli smo akciju mjerenja tlaka i razine šećera u krvi za naše sugrađane od 10-14h. Cilj obilježavanja Svjetskog dana bubrega je podizanje svijesti o životno važnoj ulozi bubrega i širenje poruke za zdrave bubrege nazdravimo čašom vode. Prisutni Riječani upozoreni su da posebno pripaze na svoj krvni tlak i šećer koji je najčešći uzročnik kasnijeg nastanka bubrežnih bolesti. U akciji su sudjelovali djelatnici Zavoda za nefrologiju,dijalizu i transplantaciju KBC Rijeka: med.th. Filip Šimunović, med.sr.Željka Vidić. i med.sr. Jasenka Milneršić.

Svjetski dan bubrega obilježen je i javnom tribinom održanom u Gradskoj vijećnici. Članovi stručnih društava te udruga pacijenata upozorili su na važnost očuvanja zdravlja bubrega, a svim zainteresiranima liječnici i medicinske sestre mjerili su tlak i razinu šećera u krvi te davali savjete o zdravlju bubrega. Tom je prilikom predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju prof.dr.sc. Sanjin Rački, dr.med. održao predavanje na temu "Kronična bubrežna bolest - izazov 21. stoljeća", dok je Višnja Žepina iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika PGŽ govorila o temi "Kako pomoći bubrežnim bolesnicima".

Zagreb

U Zagrebu je i ove godine Svjetski dan bubrega tradicionalno obilježen medicinskom i edukativnom akcijom za građanstvo - mjerenjem vrijednosti arterijskog tlaka i razina šećera u krvi na Trgu bana Jelačića u vremenu od 12 do 15 sati.

Odaziv je unatoč vrlo vjetrovitom i prohladnom danu bio odličan, što dokazuje i činjenica da su medicinski djelatnici tijekom akcije potrošili sav ranije priređen medicinski materijal. Nakon provedenih mjerenja naši mladi liječnici davali su savjete o regulaciji tlaka i šećera, a po prvi puta su u akciji sudjelovali i nutricionisti KBC Zagreb. Nadamo se da će ova lijepa suradnja postati dugogodišnja tradicija, posebice u još aktivnijem promoviranju već dobro poznatih 8 zlatnih pravila. Sudeći po reakcijama građana i brojnim postavljenim pitanjima, ova udružena akcija ima sve predispozicije postati još veća i uspješnija. Cilj nam je kao i svake godine bio podići svijest o iznimnoj važnosti bubrega u očuvanju zdravlja, te umanjiti učestalost bubrežne bolesti i njen štetan utjecaj na cijeli organizam. S obzirom na slogan ovogodišnjeg jubilarnog Svjetskog dana bubrega - Za zdravlje bubrega - nazdravimo sa čašom vode! - jedan je od ciljeva bio naglasiti važnost odgovarajućeg unosa tekućine tijekom dana i različitih aktivnosti. U tome nam je pomogla i vrijedna donacija Jamnice koja je svojom prirodnom vodom u bočicama darovala testirane građane.

Prisutni su bili članovi udruge Transplant i medicinski djelatnici KBC Zagreb i KBC Rijeka, koji su mjerili tlak i razinu glukoze u krvi, te prisutne građane informirali o prevenciji bubrežnih bolesti.

Osim ove edukativne akcije za građanstvo, u četvrtak je u Hrvatskom saboru održan sastanak predsjedništva Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju sa članovima Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora, kojima je prezentirana problematika preventive, liječenja bolesti bubrega i transplantacija u našoj sredini, dok je u petak u prostoru Hrvatskog liječničkog zbora održan simpozij Za zdrave bubrege, koji je bio otvoren za sve zainteresirane medicinske djelatnike, a teme su bile novine u liječenju na području nefrologije, dijalize i transplantacije bubrega.

Priopćenje sa sastanka u Saboru pročitajte ovdje:

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega u Hrvatskoj omogućili su:

Svjetski dan bubrega © 2010 | Na vrh stranice | Web dizajn

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Zajednica udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Hrvatske Roche.com Hrvatska udruga medicinskih sestara Hrvatska udruga Transplant