Obilježen Svjetski dan bubrega

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega u hrvatskim gradovima:

Virovitica

Svake godine, drugog četvrtka u ožujku obilježavmo Svjetski dan bubrega. Ovogodšnja akcija i ovaj puta održana je u Virovitici na Trgu kralja Tomislava dana 09.03.2017. Velikom broju naših sugrađana izmjerili smo ponovno razine šećera u krvi i krvni tlak.

Ovogodišnji Svjetski dan bubrega obilježava se pod motom Zdrav život za zdrave bubrege, a uz to bi bilo ispravno slijediti slijedećih Osam zlatnih pravila:

1. Budite fizički aktivni i u formi - na taj način možete bolje kontrolirati krvni tlak i tjelesnu težinu,
2. Redovito kontrolirajte šećer u krvi - rano otkrivanje i primjereno liječenje šećerne bolesti smanjuju učestalost dijabetičke nefropatije i zatajenja bubrega,
3. Kontrolirajte krvni tlak - arterijska hipertenzija drugi je po učestalosti uzrok oštećenja bubrega,
4. Jedite zdravu hranu i kontrolirajte tjelesnu težinu - smanjite unos soli na 5 do 6 grama dnevno. Ne dosoljavajte hranu,
5. Održavajte zdravi unos tekućine - 1,5 do 2 litre vode dnevno znatno olakšava bubrežnu funkciju čišćenja štetnih produkata iz krvi. Osobe s bubrežnim kamencima moraju piti i više,
6. Ne pušite - pušenje djeluje nepovoljno na cirkulaciju krvi kroz bubrege i na taj način ih oštećuje, a istovremeno povečava rizik od raka bubrega za 50%,
7. Ne uzimajte nekontrolirano lijekove - lijekovi protiv bolova mogu oštetiti vaše bubrege,
8. Provjerite funkciju bubrega ako imate jedan ili više rizičnih čimbenika

U provođenju akcije, te dijeljenju promotivnih materijala o transplantaciji i doniranju organa pomogli su nam u članovi naše udruge, te medicinsko osoblje Odjela za nefrologiju i hemodijalizu Opće bolnice Virovitica, sestre Ema, Jasna, Ivana i Roberta.

 

Šibenik

Besplatnim mjerenjem tlaka i tjelesne težine ispred kazališta danas je u Šibeniku obilježen Dan bubrega. Današnju akciju kojoj su se odazvali brojni Šibenčani, organiziralo je društvo za nefrologiju dijalizu i transplantaciju.

Cilj akcije je prvenstveno edukacija građana pa su oni s višim vrijednostima arterijskog tlaka i prekomjernom tjelesnom težinom dobili uputu od liječnika o dijetnim i TH mjerama. U akciju su se uključile više medicinske sestre i liječnici Internog odjela šibenske bolnice.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana bubrega je 'Debljina i kronična bolest bubrega'. Budući se zadnjih godina bilježi sve veća učestalost bubrežnih bolesti, a epidemiološki podaci pokazuju da 10 posto odrasle svjetske populacije ima neki oblik bubrežne bolesti.

- Svrha obilježavanja ovog dana je osvijestiti ovu činjenicu, te na vrijeme postaviti dijagnozu bolesti i započeti s liječenjem - poručili su liječnici ispred šibenskog kazališta.
/ www.sibenik.in

 

Split

Povodom Svjetskog dana bubrega, 9.ožujka u 18,00 h u prostoru Medicinskog fakulteta u Splitu održano je predavanje KAKO MOGU POMOĆI SVOJIM BUBREZIMA.

Organizator predavanja je Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Splitsko-dalmatinske županije, a predavač je doc.dr.sc. Josipa Radić, spec. nefrolog.

Predavanju su prisustvovali građani, koje povezuju problemi sa bubrežnom bolesti. Nakon održanog predavanja prisutni su mogli postavljati pitanja docentici Radić o svojim dilemama i problemima u liječenju. Izrazili su zadovoljstvo svojim sudjelovanjem na predavanju, te želju i potrebu da Udruga nastavi sa ovakvim aktivnostima.
/ Marina Bogdanović

 

Rijeka

U četvrtak, 9. ožujka u Rijeci je obilježen Svjetski dan bubrega. Obzirom da je broj oboljelih od bolesti bubrega u stalnom porastu, kao Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika PGŽ smatramo da je od velike važnosti podizati svijest naših sugrađana o tihim, ali opasnim bolestima ovog važnog organa.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana bubrega bila je bolest bubrega, pretilost, dijabetes, hipertenzija i zdrav način života.

U akciji su sev pridružili i djelatnici med.th. Dizdar i med.sestra Vidić sa Zavoda nefrologije, dijalize i transplantacije KBC Rijeka, te učenici Medicinske škole Rijeka u vremenu od 10 do 13 sati na Korzu.

Građanima smo mjerili šećer u krvi i krvni tlak, dok su članovi udruge djelili promotivne materijale s ciljem upoznavanja riječana s problemima bibrežnih bolesti, s prevencijom i pravodobnim otklanjanjem uzroka nastanka.
/ Višnja Žepina

 

Pula

Dana 09.03.2017. obilježili smo Svijetski dan bubrega u Puli. Na štandu pulske tržnice u obilježavanju su sudjelovali: Zavod za javno zdravstvo-Istarske županije (savjetovalište za prehranu), liječnici nefrolozi i sestre sa Dijalize (dr. Ivana Iskra, med.sestra Rosanda i gl.sestra Mirjana), Profesori i učenici Medicinske škole u Puli kao volonteri, te naša udruga - Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika.

Akciju smo počeli u 9 sati i uz pomoć profesorica i učenika medicinske škole, izmjerili smo oko 150 osobnih tlakova, te oko 200 šečera u krvi. Na sreću nije bilo nikakvih alarmatnih nalaza, osim par osoba koje več znaju za bolest diabetesa.

Sve je prošlo jako uspješno i bili smo dobro posjećeni od građana, što je i cilj ovih akcija. Nažalost, kako drugdje, tako i u Hrvatskoj je sve veći broj pretilih osoba, tako da bolesne osobe sa viškom kila još više pogoršavaju primarnu bolest te vode drugim težim bolestima. Tako smo danas dogovorili daljnju suradnju za Zavodom i njihovim nutricionisticama za edukaciju bolesnika na dijalizi te educirati medicinske sestre koje su u kontaktu sa novim bolesnicima na dijalizi.

 

Osijek

Cilj obilježavanja Svjetskog dana bubrega jest podizanje svijesti o životno važnoj ulozi bubrega u očuvanju zdravlja, te umanjiti učestalost bubrežne bolesti i njen štetan utjecaj na cijeli organizam. Stoga smo se i ove godine družili s našim sugrađanima u prostoru Trgovačkog Centra Merkator.

Transplantacija ili presađivanje organa uspješna je metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog gubitka funkcije vitalnih organa, no transplantacijska medicina postaje žrtvom vlastitog uspjeha zbog konstantnog nedostatka organa za presađivanje. Porast broja darivatelja posljednjih 15 godina iznosi svega 2 % godišnje, dok broj bolesnika na listama čekanja raste za oko 15 - 20 % godišnje. Na listama čekanja u Europi trenutačno je više od 50.000 ljudi, a svakog dana 12 osoba umre zbog nedostatka organa za transplantaciju.

Od 1987. godine sve europske zemlje, članice Vijeća Europe, zajednički surađuju na rješavanju etičkih pitanja i iskazivanju poštovanja prema darivateljima i primateljima organa te na poboljšanju organizacije i podizanju svijesti o važnosti darivanja organa. Hrvatska transplantacijska medicina, zahvaljujući novom organizacijskom modelu, povećanju broja darivatelja organa te članstvu u Eurotransplantu osigurala je ravnopravno mjesto u društvu visoko razvijenih zemalja Europske unije.

Upoznajemo ljude s mogućim problemima bubrega te ih potičemo na mjerenje krvnog tlaka koji jedan od uzroka zatajenja bubrega, rekao je dopredsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika u Osijeku, Zvonko Pavošević. Građanima su dijeljene brošure u kojima ih se upoznaje s vrstom prehrane, količinom soli i svime što je potrebno za zdravi život kako bi sačuvali svoje bubrege. U Osijeku već 8 godina radi Odjel za eksplantaciju i transplantaciju bubrega u kojemu je do sada transplantirano oko 100, a u Hrvatskoj oko 140 bubrega i ostalih organa godišnje, ističe Pavošević. Tijekom godine Udruga organizira Europski dan doniranja, te susrete u Hrvatskoj i drugim državama u okruženju. U akciji su sudjelovali učenici četvrtih razreda Medicinske škole Osijek; Lucija Andračić, Maja Kopić, Tanja Cvitković, Ana Tremboš, Milan Nikolić, Lorena Tomašević, Domagoj Trepčić te nastavnici Robert Lovrić, Viktorija Ežbegović i Jasenka Vujanić. Tijekom akcije krvni tlak je izmjeren kod 76 građana, a razina glukoze u krvi kod 82 građana.
/ Vesna Suvala

 

Zadar

Povodom Svjetskog dana bubrega, danas je na Narodnom trgu održana akcija besplatne kontrole šećera u krvi i krvnog tlaka. Pravovremeno otkrivanje znakova bubrežne bolesti značajno usporava, pa čak i zaustavlja daljnje napredovanje bolesti, rekao nam je predsjednik Udruge dijalizranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Bore Gambiraža: Bubrežna bolest je tiha bolest. U našoj županiji ima preko tristo registriranih bolesnika. Treba se boriti protiv šećerne bolesti i protiv debljine.

Od bolesti bubrega u svijetu boluje više od 500 milijuna osoba, a ova se akcija u Zadru održava od 2002. godine. Svakako je korisno odazvati se na akciju besplatnih pregleda kako bi se ova bolest spriječila. Organizatori su Odjel nefrologije Opće bolnice Zadar, Srednja medicinska škola Ante Kuzmanića, Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika i Upravni odjel socijalne skrbi i zdravstva Grada Zadra.

 

Čakovec

Kao i svake godine, i ove smo obilježili Svjetski dan bubrega u holu žuapnijske bolnice Čakovec, od 9h do 12h. Medicinsko osobolje je zainteresiranim građanima mjerilo šečer u krvi i krvni tlak, dok su članovi udruge dijelili promotivne materijale ,te donorske kartice, a sve s ciljem kako bi građane upozorili koliko je važno čuvati bubrege zdravima.

Obzirom da je broj oboljelih od bolesti bubrega u stalnom porastu, kao udruga smatramo da je od velike važnosti podizati svijest naših sugrađana o tihim, ali opasnim bolestima ovog važnog organa. Uz mjerenja za građane, ove smo godine imali i mađioničara, koji je posebno razveselio naše najmlađe članove udruge.

 

Zagreb

Povodom Svjetskog dana bubrega na glavnom zagrebačkom trgu organizirana je javna akcija besplatnog pregleda kako bi se ukazalo na važnost očuvanja zdravlja bubrega te pravilnom prevencijom umanjila učestalost bubrežnih bolesti. Organizirano je besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera a odaziv zagrepčana je bio velik kao i obično.

Cilj zdravstvenih radnika i učenika koji su sudjelovali u ovoj akciji je ukazati na pretilost kao najčešći uzrok povišenog krvnog tlaka i šećerne bolesti, ključnih za razvoj bubrežnih oboljenja, a to je ujedno bila i tema ovogodišnješ obilježavanja Dana bubrega u svijetu. Bubrezi su izuzetno važni za ljudsko zdravlje, jer osim što čiste organizam i reguliraju krvni tlak, održavaju čvrstoću kostiju i stimuliraju stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Od 28 članica Europske unije, Hrvatska je po broju pretilih osoba na 8. mjestu i ima 18,7 posto pretilog stanovništva. Svaka deseta odrasla osoba ima neki oblik bolesti bubrega, a rano otkrivanje i prevencija te adekvatno liječenje povišenog krvnog tlaka i šećerne bolesti može zaustaviti i usporiti bolest bubrega, upozoravaju zdravstveni radnici. U akciji na glavnom zagrebačkom trgu sudjelovali su i Hrabrice - djeca kojima je već transplantiran bubreg ili koja su kandidati za transplantaciju i koja redovito odlaze na dijalizu.

Simpozij

Istoga dana je u prostoru Hrvatskog liječničkog zbora upriličen i simpozij pod nazivom Debljina i bolest bubrega, namijenjen pedijatrima, nefrolozima, internistima, liječnicima obiteljske medicine te svim zdravstvenim radnicima koji sudjeluju u liječenju bolesnika s oštećenom bubrežnom funkcijom.

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega u Hrvatskoj omogućili su:

Svjetski dan bubrega © 2010 | Na vrh stranice | Web dizajn

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Zajednica udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Hrvatske Roche.com Hrvatska udruga medicinskih sestara Hrvatska udruga Transplant